3. nov 2014

Hispaania Maja õpetajad: José

José on Eestis elanud juba 2 aastat. Esialgu nautis ta hubase linnakese Viljandi elu, kuid sellest sügisest otsustas hoopis pealinlaseks hakata.

José on tasakaalukas ning eestlasele omase sarkastilise huumoriga. Ta on pärit Murciast, mis on mõnusa Kagu-Hispaania vahemerelise kliimaga: pehmed talved ja tõeliselt soojad suved. Kuna pool José perekonnast on pärit Salamancast, Loode-Hispaaniast, veetis ta suure osa oma lapsepõlve suvedest seal ning ka ühe oma ülikooli aasta. Kusjuures, Salamancas asub Hispaania vanim ülikool. Ülikooli lõpetades elas José 10 aastat Madridis - linnas, millesse armus :)

José on õppinud filosoofiat. Õpingute jooksul sai selgeks, et enim huvitas teda keelefilosoofia, retoorika ning semiootika. Keelehuvist lähtuvalt läbis ta hiljem ka "hispaania keele kui võõrkeele õpetaja" kursuse Calmo&Cran'i akadeemias ning sellest alates on õpetanud hispaania keelt erinevates erakoolides ning Madridi sotsiaalkeskuses. 2012 aastast maandus José lennukiga Eestis ning asus hispaania keelt õpetama Viljandi Kultuuriakadeemias. 

Oma vaba aja sisustab José täiesti tavaliste tegemistega. Talle meeldib lugeda ilukirjanduslikke raamatuid, kuid samuti ka poliitikast ja sotsioloogist ning seejärel antud teemadel elavalt arutleda. José on suur filmide sõber, kuid nüüd viimasel aastal on avastanud enda jaoks ka TV-seriaalid. Lisaks võib Joséd näha linnavahel rattaga sõitmas ning kui võimalus avaneb, korvpalli mängmias. Hispaanlased ei saa üle ega ümber toiduteemadest - Jose naudib kokkamist ning alates Eestisse tulekust on ta leidnud endale uue hobi - levivaküpsetamine: "see on rahustav ja maitsev, soovitan kõigile!"

* Mis Sulle Eestis meeldib?
Olen Eestis elanud juba kaks aastat ning selle ajaga küllaltki palju ringi reisinud. Viljandis oli võimalus tutvuda lähemalt rahvatantsijate ja -muusikutega ning mulle meeldib panus, mida eestlased traditsioonide säilitamiseks teevad, kuid samal ajal seovad traditsioone uute, kaasaegsete väärtustega. Tallinnas olen elanud nüüdseks ainlt 2 kuud, kuid juba praegu meeldib mulle siinne kombinatsioon: keskaegne linn oma tehnoloogiliste eelistega. Mulle meeldib Eesti must leib ning minimalistlik kooslus heeringast, kartulist, sibulast ja hapukoorest :). Aga peab ütlema, et kõige enam meeldib mulle saun eriti külmal talvepäeval ning saunast otse lumme või külma järve hüpata. Parim!


* Miks peaksid eestlased õppima hispaania keelt?
Lisaks selle, et tänapäeval on hispaania keel üks kõige enim räägitavaid keeli maailmas ning sellega on võimalik hakkama saada väga paljudes riikides, jagan teiega ühte mõtet oma Viljandi aegadest. Üks õpilane ütles, et hispaania keelt õppidas ei arendanud ta ainult oma keeleoskust vaid ka eesti keeles suhtlemise oskust. Ma arvan, et õppides keelt, õpid ka palju muud olulist: õpid kultuuri ning rohkem ja erinevaid viise ennast väljendama. Ei saa õppida hispaania keelt muutumata ise natukene hispaanlaseks.


* Nõuandeid hispaania keele õppijatele: 
Kõik kes plaanivad õppida hispaania keel või need, kes on alles alustanud: soovitan teil kohe esimesest päevast hakata keelt kasutama. Ärge raisake aega oodates, et jõuaksite ühele või teisele tasemele. Meie õpetajatena juhatame teid uue keele õppimise teekonnal. Avage oma silmad ja kõrvad, ärge mõelge nii palju lõpptulemusele, vaid nautige keeleõppe teekonda.

Tundub huvitav? José õpetab Hispaania Majas edasijõudnud algajaid. Leia endale oma ja liitu meiega :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

hm  facebook
clic twitter
hm youtube
hm flickr